Wat is uw hoofdmaat meneer?

“Wat is uw hoofdmaat meneer?” Dit is zeker een vraag die in de top drie staat van onze meest gestelde vragen.   En dan zie je ze denken: “Wat vragen ze nu aan mij?” .  In een schoenwinkel vragen ze ook je schoenmaat.  Want iedereen heeft een schoen- en hoofdmaat. Vandaar onze vraag.  Toch wel belangrijk voor het passen en dragen.   Een hoed die te klein is zal hoofdpijn geven en is hij te groot dan zal hij bij het eerste windstootje gaan vliegen zijn.  Dit is ook de bedoeling niet.  Het is dus belangrijk dat we de juiste hoofdmaat weten.

Door de ervaring in de winkel kunnen we (meestal) op het eerste zicht zeggen welke maat de persoon heeft.  Zelf kan je de hoofdmaat op een heel eenvoudige manier meten.

Dit doe je door een lintmeter of ook wel een textielmeter genoemd te gebruiken.  Je gaat rond het hoofd, en blijft ongeveer een vingerdikte boven de oren en wenkbrauwen. De afbeelding geeft mooi weer hoe je dit doet.

Dan heb je de hoofdmaat of bij een hoed spreekt men ook over de entrée van een hoed.  Dat is de plaats waar de hoed het hoofd vastneemt, zoals wij zeggen.  Bij mannen komt 57 cm of 58 cm het meest voor maar wij hebben in de winkel vanaf 54 cm tot 62 cm.  Kleiner of groter zijn al extreme maten maar is zeker mogelijk.

Voor heren is dit eenvoudig.  Eens de maat gekend dan weet je waar je moet kijken.  Want de meeste (90%) van de hoeden en petten zijn gemaakt in centimeter maten.  Heel af en toe zijn ze uitgedrukt in S, M, L, XL en XXL.

 

 

Maar voor de dames is dit iets anders.  De gemiddelde maat bij dames is 54 cm of 55 cm.  Sommige vrouwen gaan tot maat 60.   Maar de hoedjes die worden allemaal in 1 maat gemaakt, niet per centimeter zoals bij de mannen.  Dan komt dit binnen in de winkel en moeten wij aftasten of ze groot of klein tailleren.  Voor de dames is het dus een kwestie van veel te passen en zien of het hoedje goed zit. Voor dames is het m.a.w. minder eenvoudig.

Met het eindejaar, Moederdag, Vaderdag  of een verjaardag is een pet of een hoed altijd een heel mooi cadeau om te geven.  Voor velen is dit niet makkelijk maar met deze uitleg hoop ik dat het eenvoudiger geworden is.  Of als je stiekem kijkt in meneer zijn vorige pet dan zal u de maat misschien beter vinden.  Nu je weet welk cijfer het zou kunnen zijn.

Een tijdje terug heb ik een filmpje gemaakt met de uitleg van deze blog.  Wie het liever nog eens live ziet.  Onderaan de blog kan je mij aan het werk zien.  Een groot deel van ons assortiment hoeden en petten voor heren vind je terug via deze link: http://www.hoedenenpetten.be/webshop/hoofddeksel/hoofddeksel  Voor dames: http://www.hoedenenpetten.be/webshop/hoofddeksel/hoeden-dames

Veel liefs,

Dymphie

 

 

 

 

 

 

 

Wat is jouw mening?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.